

Süs Havuzları
Peyzaj Mimarlığında süs havuzları, içinde barındırdığı suyu temizleyen ve su altı-su üstü bitkilerinin; kurbağalar gibi sevimli hayvanların çevresinde su ile uyumlu olan ağaçlar ve sazlıkların; iskeleler, deckler, taşlar, çakıllar ve kayaların; su oyunlarını sağlayan fıskiye ve heykellerin, yani hem doğal hem mimari pek çok öğenin uyum içinde bir araya geldiği, heyecan verici bulunduğu ortama hayat katan, renklendiren yaşam şeklidir.

Su Hareketi ve Derinliği
Doğada olduğu gibi su, bir çağlayan, bir dere-çağlayan veya dağ seli şeklinde kaya yığınları üzerinden akıp giden bir kaynak şeklinde akabilir. Daha karmaşık, kentsel uygulamalarda, ince tabakalar, turnikeler, duvar kaynakları gibi daha sıra dışı fıskiyeler tercih edilir. Su fışkırmasının mutlaka çok güçlü olması gerekmez, kaynama bile yeterli olacaktır. Su derinliği iklime göre değişmektedir.
En az su derinliği 1.5m olmalıdır.

Bitkiler
Bitkiler su ortamına olduğu kadar, bölgenin iklim koşullarına da uygun olmalıdır. Bitkiler arındırma özelliklerine ve uygun oldukları derinliğe göre filtre bölgesine veya yenileme bölgesine yerleştirilmeli. Genel olarak bütün bitkiler, özellikle de nilüferler, büyük çalkantı bölgelerinden uzak tutulmalıdır. Filtre bölgesinde türler gelişmelerine ve besin maddesi tüketimlerine (arıtma etkinliği) bakılarak seçilmelidir. Su altı ve su üstü olarak 2 türlü bitki grubu kullanılmaktadır.

U.V. Lamba Kullanımı
Uv lambaları süs havuzları için tavsiye edilen sistemlerdir. Havuzların bazı bölgelerinde 120-150 cm arası derinleştirildiği taktirde uv lambası yerine filtre kullanılması yeterli olacaktır.